Hogyan válasszunk erőművet?

Zapojení

A megfelelő áramfejlesztő kiválasztásának legfontosabb elemei a működési teljesítmény és a feszültségszabályozás módja. Ez a két paraméter határozza meg, hogy az áramfejlesztő mely készülékeket táplálhatja. Azt is fontos megfigyelni, hogy az erőmű egyfázisú vagy háromfázisú.

Bármilyen áramfejlesztőt is keres, az alábbi cikk segíthet kiválasztani egyet.

 

Fázisok szerinti felosztás:

  • Egyfázisú tápegység -elegendő a normál működéshez. Ide tartozik a legtöbb kis készülék, például lámpa, öngyújtó, építőipari szerszámok, mérőeszközök, TV vagy számítógép. Ezeknél a típusoknál a tápkábelen egy két tűs dugó van a csatlakozóaljzathoz és egy földelő aljzat (230 V / 50 Hz).
  • Háromfázisú tápegység -háromfázisú csatlakozással (400 V / 50 Hz) ellátott, nagyobb teljesítményű készülékek, amelyeket kézművesek vagy építőipari vállalatok számára terveztek. Ezek általában igényesebb teljesítményű gépek, amelyeket az építőiparban és az iparban használnak. Ezeknek a tápegységeknek a tápkábelén 5 csap van (3 fázis, PE föld és N nullpont). Néhány régi készüléknek csak 4 csapja van. Az egyfázisú modellekhez képest ezek a modellek drágábbak. Abban az esetben, ha háromfázisú áramfejlesztőt használnak egyfázisú készülékek ellátására, figyelembe kell venni annak elegendő kapacitását.

Működési teljesítmény

Mielőtt kiválasztjuk magát az áramfejlesztőt, meg kell értenünk, hogy milyen készülékeket akarunk és fogunk működtetni.

Elektromos áramfejlesztők készüléktípusonként:

  • Ellenállásos (ohmos) - ezek közé tartoznak a hagyományos izzók, a főzőlapos tűzhelyek vagy hőlégfúvókák és más ellenállásos eszközök. Abból a szempontból, hogy a teljes üzemidő alatt a teljesítményük = tényleges fogyasztás, ezek a legmegfelelőbbek az erőművek számára. Tehát ha egy 2 kW-os címkézett teljesítményű készüléket látunk el, akkor 2 kVA működési kapacitású erőművet választunk, de itt célszerű 10%-os teljesítménytartalékot tartani. A háromfázisú erőművek esetében a teljesítménytényezőt is figyelembe kell venni, amikor a teljesítményt kVA-ról kW-ra alakítják át. 1 kVA = kb. 0,8 kW.
  • Indukciós -Ide tartoznak az elektromotorral hajtott szerszámok, körfűrészek, fúrókalapácsok stb. A névleges teljesítményükhöz képest sokkal nagyobb áramot fogyasztanak (nagyjából 2x-3x), így veszteségek keletkeznek. Ezek kiküszöbölése érdekében ezért a tápegységet nagyobb teljesítményű, a táplált készülékek felvett teljesítményénélkörülbelül 20-30%-kal nagyobbteljesítményű tápegységgel töltjük le.
  • Keményindítás - ide tartoznak az erőműtől nagyobb teljesítményt igénylő berendezések, például szivattyúk, kompresszorok és hűtőgépek. Ezeknek az eszközöknek sokkal több áramra van szükségük a motor indításához, mint a címke teljesítménye (4-5-ször nagyobb vagy több).
  • Kapacitás - itt azokat a létesítményeket soroljuk be, amelyek a központi energia iránti igény szempontjából a legigényesebbek. Ilyenek a kisülési lámpák, a fénycsövek, a fénycsövek stb. Ezek a készülékek a tápegység teljesítményének másfélszeresét igénylik, mint a táplált készülékek felvett teljesítménye.

 

Az erőművek építési típus szerinti osztályozása:

  • Inverter- Az ilyen típusú erőközpontokban a motor egy tokszerű burkolatban van elhelyezve. Használható a finom elektronika tápellátásában (pl. számítógép, orvosi eszközök, elektromos szerszámok). Alkalmasak lakókocsikhoz, árusító standokhoz, nyaralókhoz stb. Teljesítményük alacsonyabb, mint a keretközpontoké. Előnyük a kis súly, a csendesebb működés. A vételár azonban magasabb.
  • Keret- A név a konstrukciójukat tükrözi, azaz a motor egy téglalap alakú keretben van. Nagy hatékonyságuk miatt a legtöbb motoros gép, hő- és fényforrás meghajtására használják őket.  Ennek előnye az alacsonyabb beszerzési ár. Hátránya lehet a magasabb zajszint és az, hogy érzékeny készülékeket (pl. számítógépet) nem lehet táplálni.

Ide soroljuk az: Benzinkeretes áramfejlesztők - alkalmasak tartalék áramforrásként egy családi ház, nyaraló vagy víkendház számára. Építkezéseken, összeszerelési helyszíneken és bárhol a terepen is használhatók. Jó eszköz különböző kerti berendezések és szerszámok, fűtő- és világítóberendezések, valamint villanymotorok működtetésére. Nagyon jó az ár/teljesítmény arányuk. Figyelembe kell venni a magasabb zaj- és benzinfogyasztást.

Gázvázas áramfejlesztők - a hosszú és folyamatos áramellátásra összpontosítanak, ezért alkalmasak háztartásokban, kertekben és építőipari javítási munkákhoz. Háromféle üzemanyag (CNG, LPG és benzin) áll rendelkezésre. Télen előnyösebb a CNG használata, mivel az alacsony hőmérséklet miatt az LPG nehezebben párolog el, ami növeli a fogyasztást. Az előnyök közé tartozik az alacsonyabb üzemeltetési költség és a környezetbarátság.

Broušení podlahy

Erőművek tüzelőanyag-típus szerint:

Az elektromos generátorok az őket működtető üzemanyag típusában is különböznek.

Ezek közé tartoznak:

 

  • Benzinmotoros erőművek- A az egyik legszélesebb körben használt típus az olyan előnyeik miatt, mint a kis súly, a méret és a széleskörű felhasználási lehetőségek. Kisebb egyfázisú készülékek (hűtőszekrények, fagyasztók, világítás stb.) táplálására szolgál. Családi házak, kertek vagy az építőiparban tartalék áramforrásként is használhatóak. Rövid távú és kevésbé igényes működésre használják.
  • Dízel erőművek- Ezek az erőművek dízelüzemanyaggal működnek. Nagy teljesítmény, nagyobb méretek, robusztus felépítés és nagyobb tömeg jellemzi őket. Ideálisak a hosszú távú működéshez, és képesek egyszerre több egy- és háromfázisú készülék egyidejű táplálására. Egész napos működésre használják őket építkezéseken és nagyobb vállalatoknál tartalék áramellátásként. A vételár is magasabb.
  • Gázzal/LPG-vel működő erőművek- A gázzal (LPG) működő erőművek teljesítményükben hasonlóak a benzinüzemű erőművekhez, de környezetbarátabbak és kevésbé igényesek az üzemeltetési költségek tekintetében. Alkalmazási területük széles, alkalmasak kerti gépekhez, műhelyekben és javítóműhelyekben, valamint közönséges háztartási gépekhez.
  • Olajtüzelésű erőművek - működésükhöz speciális fűtőolajat használnak. Nagy teljesítményűek, ezért elsősorban az iparban használják őket. Általában kisebb épületek tartalék áramforrásaként szolgál. Otthon nem sokat használják őket.
OSMO tvrdý voskový olej

A kimeneti feszültségszabályozás típusai

Egy másik fontos paraméter a feszültségszabályozás.

 3 típus létezik:

 

  • Kapacitív vezérlés - Aegy kondenzátort használó alapvető vezérlés. A legtöbb erőmű ezzel dolgozik.  Ez elegendő a világítás vagy a szokásos elektromos készülékek működtetéséhez. Előnye, hogy nagyobb kezdeti motorterhelést tud kezelni.
  • AVR szabályozás - Aaz ingadozó feszültségű készülékeknél használatos - pl. számítógép, televízió, mérőműszerek. Az AVR a tranzisztornak köszönhetően megakadályozza a ±2%-os feszültségingadozást. Hogy egy kis ízelítőt adjak: a feszültségingadozás egy normál aljzatban ±10%-on belül van.

Kombinált vezérlés - Ide tartoznak a kombinált transzformátorral ellátott elektromos generátorok (keringtetők, vágók, kompresszorok), amelyeket kemény indítású berendezésekben használnak, amikor nagy indítóáramot szolgáltatnak feszültségesés árán.

Fogyasztás

Ez az egyik fő szempont az erőmű kiválasztásakor. Megadjuk a motoróránkénti tüzelőanyag-mennyiséget (literszám egy adott időtartamra). Általában minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a fogyasztás.

 

A forgalomvédelem típusai

A generátorok élettartamának növelése, valamint az idegen részecskék és a por bejutásának megakadályozása érdekében megfelelő védelmet kell választani a külső hatások ellen.

A fedezetnek két alapvető típusa van:

 

  • IP 23 -Ezt a védelmet a kevésbé szennyezett területeken használt áramfejlesztők használják. Az IP 23 megakadályozza a 12,5 mm átmérőjű részecskék és a 60°-osszögben lezúduló víz bejutását.
  • IP 54 - erősen szennyezett területeken használható (pl. bontás során), és maximális védelmet biztosít a vízzel (bármilyen szögből) és porral szemben. Ez biztosítja a központi állomás zavartalan működését még természeti katasztrófák esetén is.

Minőségi motor

A motor hatással van az erőművek működésére, stabil eredő feszültségére és élettartamára is. Ezért kell márkás és bevált motorokat választania, mint például a Honda, Vanguard, Briggs vagy Kohler, amelyek garantálják a könnyű karbantartást, szervizelést vagy pótalkatrészeket.

Jellemzők és tartozékok

Az áramfejlesztő kiválasztásakor ne hagyja figyelmen kívül az általa kínált felszereléseket és tartozékokat, amelyek növelhetik a használat kényelmét.

A legalapvetőbbek közé tartoznak:

 

  • Kimenet az akkumulátorok töltéséhez -A legtöbb gép 12 V-os kimenettel rendelkezik az akkumulátorok (pl. autóakkumulátorok) töltéséhez. Használható hosszabb vidéki tartózkodáshoz vagy kempingezéshez, ahol van áramforrás.
  • Feszültségmérő -biztosítja, hogy a tápegység feszültségét ne lépje túl, ami károsíthatja azt.
  • Olajérzékelő - Afelelős a tartalék áramforrás motorjának automatikus leállításáért alacsony olajszint esetén. Ez megakadályozza a vezérlőpanel károsodását.
  • Digitális óraszámláló - megkönnyíti a gép szervizelésének ütemezését.
  • Kijelző -kiolvassa a szükséges információkat és egyszerűsíti a kezelést.
  • GSM modul -SMS üzenetekben kapunk tájékoztatást az erőmű állapotáról.
  • Távvezérlés - Alehetővé teszi az erőmű be- és kikapcsolását, valamint működésének távoli vezérlését
  • nehezen hozzáférhető helyeken
  • Alváz -megkönnyíti a szállítást a kisebb egységek esetében, de a nagyobb modellek esetében (200 kg+) elengedhetetlen
Broušení podlahy

Az erőművek elhelyezkedése

Az elektromos generátorokat olyan helyen kell elhelyezni, ahol garantáltan elegendő levegőhöz jutnak a megfelelő hűtéshez és szíváshoz, hogy megelőzzék a motor túlmelegedését és tönkremenetelét.

Biztosítani kell a füstgázok távozását is, amihez jól szellőző területre van szükség.

A berendezések jelentős zajszintje miatt ajánlott a berendezéseket lakóövezeten kívül, pl. pincében vagy műhelyben elhelyezni.

OSMO tvrdý voskový olej

Karbantartás

Az erőmű rendszeres karbantartása meghosszabbítja élettartamát és általános megbízhatóságát. Ezeknek az eszközöknek a tipikus élettartama körülbelül 5000 motoróra.

Karbantartási tippek:

 

  • A légszűrő folyamatos tisztítása, minél magasabb a porszint, annál gyakoribb a tisztítás.
  • A szünetek rendszerességének megfigyelése.
  • Rendszeres olajcsere. Ha a készülék rendelkezik olajérzékelővel, akkor önmagát riasztja.
  • A tápegység helyes elhelyezése.

A műszer ellenőrzése és esetleges szervizelése 2500 üzemóra után.

Megfizethetőség

Az erőművek beszerzési árai nagyon eltérőek. Már 2500 CZK-ért is kaphatók, de a professzionális modellek esetében 2500 000 CZK-nál magasabb áron is. Mindig a bevált gyártókat kell figyelembe vennie, akik garantálják a jobb minőséget, a jobb szervizelést és a pótalkatrészek elérhetőségét.

Az alábbiakban az erőművek árkategóriái a piacorientációhoz:

 

  • 5 000 - 15 000 CZK- itt rangsoroljuk a közhasználatú áramfejlesztőket. Viszonylag nagy teljesítményű (3-4,8 kW) egyfázisú benzinüzemű áramfejlesztők, amelyek a legtöbb ellenállásos (villanykörték, kávéfőzők, fűtőtestek), de induktív típusú (kéziszerszámok, elektromos szivattyúk) elektromos készülék működtetésével is megbirkóznak. Alkalmas házakhoz, nyaralókhoz, kunyhókhoz, kempingekhez, hajókhoz és alkalmi használatra építkezéseken.
  • 15 000 - 30 000 CZK- ebben az árkategóriában minden típusú gép és háromfázisú, nagy teljesítményű motorral ellátott modell található. Energiaforrásként használható építkezéseken és nagyobb műveleteknél.
  • 30 000 - 50 000 CZK- A magasabb beruházás robusztus erőműveket biztosít a folyamatos működéshez. Különböző funkciókkal és nagy teljesítménnyel (akár 7,5 kW) rendelkeznek. Ide tartoznak az egyfázisú és háromfázisú modellek minden típusa, de leggyakrabban a benzin. Elsősorban az építőiparban és az iparban használják őket. Hajókon vagy kempingekben áramforrásként is szolgál.
  • 50 000 CZK és több - Találhatunk 7,5 kW-nál nagyobb teljesítményű áramfejlesztőket, de ezek nehéz és zajosak, ezért nem alkalmasak normál használatra. A félprofesszionális és professzionális erőgépek igényes műveletekben, az építőiparban, a hadseregben vagy vészhelyzetben, válsághelyzetben vagy vészhelyzeti bevetéseken látják el feladatukat.